Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Naučimo da plešemo … bačatu

Naučimo da plešemo u 2017. godini uz Deichmann – nauči osnovne korake omiljenog plesa današnjice i učestvuj u sjajnim nagradnim igrama koje smo pripremili za tebe u ovoj godini!

U Deichmann-u će 2017. godina biti veoma živahna, vesela i pre svega godina plesa. Plesaće se stalno i svakog mesec će mladi, ambiciozni plesači pripremiti i predstaviti Deichmannov ples meseca. Tvoj zadatak je da nas pratiš, učiš a zatim sa lakoćom savladaš osnovne plesne korake i u provodu sa prijateljima pokažeš naučeno! Pripremili smo veliki broj sjajnih nagrada koje ćeš moći da osvojiš učešćem u našim plesnim igrama, zato nas pažljivo prati.

#deichmannpleše


Naučimo da plešemo – bačatu!

Bačata [bachata] je popularni latinoamerički ples koji vodi poreklo iz Dominikanske Republike, a prisutan je i u drugim delovima Latinske Amerike. Početkom 21.veka, ovaj ples se proširio i u Evropu te se razvijao i menjao zajedno sa muzikom.

Danas je bačata u Latinskoj Americi narodni ples. Postoji mnogo različitih stilova ovog popularnog plesa, a izvorni stil je dominikanski stil.

Ples se izvodi u četiri koraka, kako u otvorenom položaju tako i u zatvorenom položaju, u zavisnosti od postavki i raspoloženja partnera. Karakteriše ga mnoštvo zapletenih koraka, a takođe uključuje ples u mestu ili u krugovima.

Bačata je zavodljivi zabavan ples. Jedna od osnovnih karakteristika bačate je izraženo kretanje kukovima, što ukazuje i na emotivnost samog plesa. Uz pratnju bačata muzike sa ljubavnom tematikom, pojedinci s početka uče prilično jednostavne plesne korake i figure, koje vremenom postaju sve zahtevnije. Ples se odvija u mestu ili u krugovima, pojedinačno ili u paru.

 

Dva koraka za usvajanje bačate:

  1. OSNOVNI KORAK: pogledaj naše drage Rosanu i Artura:

  1. NJIHANJE KUKOVIMA: Kretanje plesača je veoma izraženo i elegantno, a naglasak je na kretanju kukovima. Izraženo kretanje kukova ukazuje na emotivnost samog pleasa i ljubavnu tematiku (nedostižnost žene, tragična ljubav…).Bačata je, prema tome, poznata kao zavodljivi zabavan ples.

A što je sa muzikom?

Bačata kao muzika koju poznajemo danas potiče od panameričke tradicionalne muzike koja se svira u triju ili kvartetu. Obično su u grupi 1 ili 2 gitare (ili drugi žičanii nstrument), udaraljke (maracas) i drugi instrumenti, kao što su npr. klave, bongo bubnjevi i strugala. Povremeno se u muzici pojavljuju i basovi, zvani marimba ili marimbule.

Kad se bačata pojavila u ranim šezdesetim godinama prošlog veka, bila je važna potkategorija muzike koja se izvodi s gitarom i stvarala je izrazito romantičnu atmosferu. Tokom decenija, razvojem bržih ritmova i plesnih koraka, bačata se sve više i više uspostavljala i kao muzika za ples.

Postala je popularna u selima i seoskim naseljima Dominikanske Republike. Tematika bačate često je romantična, naročito su česte priče o bolu srca, žalosti i ljubavi. Izvorni izraz za ime takvog žanra bio je amargue (“gorčina” ili “gorka muzika”), sve dok nije došao u upotrebu neutralni pojam raspoloženja -bačata.  Zajedno s ovom vrstom žanra, popularan je i oblik plesa, koji se razvijao i menjao zajedno s muzikom. Osnovni instrument i za muziku bačate su gitara i bongo.

Muzika na našem snimku: Xtreme – TeExtraño (Bachata)

Bačata je romantični zavodljivi ples koji potiče iz Dominikanske Republike. Osnovni instrument je gitara. Bačata je prvobitno bila vrsta muzike, a tek kasnije je postal ples. Koreni bačate vuku još iz 1960 godine, iz sela Dominikanske Republike, kad su usvojili kubanski bolero ritam. Tada se razvio romantični ples sa zvukom gitare, kojeg su nazvali plesom siromaštva i ljubavi. Osnovni korak je jednostavno kretanje u stranu sa tri koraka i pauzom, što daje kukovima romantično kretnje.
2004. godine osnovana je muzička grupa Aventura koja je bačati dala svetski ugled. Bačata je kao ples prvi put predstavljena u Australiji na Latin Dance Australia, 2005. godine. Plesači su je velikodušno prihvatili te je tako bačata postala popularna na latino zabavama.

Kako se pleše bačata i osnovne figure?

Bačata dolazi iz Dominikanske Republike. Ples je smireniji, sporiji i prati je srednje-brza muzika koju karakteriše ljubavna tematika (izgubljena ljubav, nedostižna žena,itd).Ples je veoma romantičan, zavodljiv i atraktivan, a plesni koraci su jednostavni. Kretanje plesača je veoma izrazito i elegantno, a naglasak je na kretanju kukovima. Plesati se može solo ili u paru. Osnove bačate proizilaze iz kubanskog bolera i afričkih ritmova.

U nastavku donosimo nekoliko osnovnih figura bačate:

  • side to side

  • forward & back

  • corner to corner

  • turn for women

 

 

__________________________________________________________________________________________

Upoznaj naše plesače

Rosana Popit

Rosana je počela plesati već sa 4 godine, iako je, kako mi kažemo, plesala pre nego je prohodala. Od dečjih plesova, roka, džeza, trbušnih plesova, ona se pronašla i ostala namodernom hip hopu. Ona kaže da je sve počelo kada je došla pod okrilje Željka Božića u plesnu školi Kazina. ”Bez njega ne bih imala tako dobre osnove, a takva tradicija se poštuje!”
Državni, evropski, svetski prvaci, mnogo uništenih patika i modrih kolena, odricanja i na kraju zahvalnost i neizmerna sreća.
”Kada plešem, srećna sam, to je tako, udah, izdah i sve je na svom  mestu ”.
Poslednje godine, se bavi i plesom kod Andreje Vakselj, koreografa, plesača i osnivača projekta HIGH HEELS HIGH HOPES.
”Učim da budem plesačica, da nastupam i da na pozornici zablistam u  visokim petama ” .
Reflektori, pozornica, publika i ovacije publike. Nastupati i pokazati šta omogućava vredan rad predstavljaju njen san.
”Osećam da pripadam grupi high heels high hopes, to su moje devojke i stajati sa njima na pozornici me ispunjava.”
Sati i sati treninga u plesnoj dvorani sa verom da se sve to isplati. Rosana je, dakle, jedna od onih koje uzdignute glave i u plesnim cipelama prati svoje snove.

 

Artur Steffe

Artur Steffe je plesač i gimnastičar sa talentom i znanjem, koji sve to nesebično prenosi na mlađe generacije. Svoje plesne korake obogaćuje u inostranstvu i učestvuje na brojnim prestižnim međunarodnim takmičenjima.
Na svom putu karijere je uspešno, korak za korakom, stepenicom za stepenicom, postigao visoke rezultate. Najistaknutije je bilo učešće na najpoznatijem italijanskom TV show-u „Amici”, gde se između mnogih plesačima probio do najboljih. U želji da se dalje razvija, počeo je da pleše i druge stilove plesa (modern, cheer jazz).
Strast za plesom ga oživljava pa tako širi pozitivnu energiju na pozornici i u dvorani. Uvek je nasmejan i spreman da pomogne, pun izazova i iznenađenja.

Deichmann pleše