Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Naučimo da plešemo … Hip hop

Naučimo da plešemo u 2017. godini uz Deichmann – nauči osnovne korake omiljenog plesa današnjice i učestvuj u sjajnim nagradnim igrama koje smo pripremili za tebe u ovoj godini!

U Deichmann-u će 2017. godina biti veoma živahna, vesela i pre svega godina plesa. Plesaće se stalno i svakog mesec će mladi, ambiciozni plesači pripremiti i predstaviti Deichmannov ples meseca. Tvoj zadatak je da nas pratiš, učiš a zatim sa lakoćom savladaš osnovne plesne korake i u provodu sa prijateljima pokažeš naučeno! Pripremili smo veliki broj sjajnih nagrada koje ćeš moći da osvojiš učešćem u našim plesnim igrama, zato nas pažljivo prati.

#deichmannpleše


Naučimo da plešemo – Hip hop

Hip hop je kulturni pokret, koji je počeo sa svojim delovanjem 1977. godine u getima među mladim Afroamerikancima i Latinoamerikancima u Njujorku (u Bronksu), te se nakon toga proširio po celom svetu. Komponente koje sačinjavaju hip hop su repovanje, di-džejing, grafiti i brejkdens, i to su njegova četiri glavna elementa.

Neki ubrajaju beatboxing kao peti element hip hopa, drugi dodaju politički aktivizam, hip hop modu, hip hop sleng i druge elemente kao važne osobine hip-hopa.

Iako su osnovni elementi hip hop kulture repovanje, di-džejing, grafiti i brejkdens, danas većina ljudi pod izrazom hip hop razume samo jedno: plesne pokrete koji su zaludeli čitav svet. Pokreti za koje ne važe stroga pravila, pokreti koji ne priznaju ograničenja i koji pojedincu dozvoljavaju slobodnu meru izražavanja. Mnoštvo je stilova u hip hop plesu, a to omogućava, na osnovu plesnih koraka i koreografija, da svaki plesač može razviti svoj lični stil.

Nauči koreografiju koju plešu Rosana i Artur u klipu:

Hip hop je u ovom trenutku sigurno najpopularnija kulturna pojava među mladima.

U hip hopu ne nedostaju skakutajući i energični pokreti koji nastaju pri sastavljanju plesne koreografije, što je najuočljivije u videospotovima trenutno najpopularnijih izvođača kao što su Justin Bieber, Usher, Justin Timberlake, Beyonce

Kod novog hip hopa karakteristični su plesni pokreti koji dočaravaju menjanje reči u pokret, kad plesači telom i pokretom prikazuju tekst muzike.

Još nekoliko klipova sa Jutjuba za lakše učenje:

Koju obuću i odeću da odaberemo za hip hop?

Pogotovo se pleše u udobnoj odeći i niskoj (sportskoj) obući. Odabrajte ležerniju obuću sa ravnom ili niskom petom, u kojom se osećate komotno. Obuća ne sme da žulja – savetujemo, da je centimetar duža od stopala.

Za sve vas smo pripremili sjajne predloge cipela, koje možete da obujete za hip hop: http://www.deichmann.com/RS/sr/shop/home-hiphop.cat 

A uz koju muziku igramo?

Najveći proboj hip hop je napravio preko MTV televizije. Popularnost je za sobom povukla i veliku komercijalizaciju hip hopa na svim područjima, što je značilo razdeljivanje subkulture na tržišnu i lokalnu ili čak podzemnu, gde su izvođači bili oni koji nisu dobili priliku, nisu bili dovoljno dobri ili su bili previše strogi za masovno tržište.

Važan položaj komercijalnih repera kao što su Puff DaddyNellyJa Rule i još nekih, imao je veliki uticaj na uspostavljanje hip hopa i njegovih oznaka.

Poznavaoci komercijalizaciju hip hopa poslednjih godina označavaju rečju hip pop, a komercijalizaciju repa  rečju pop rap. U počecima hip hop muzike reperi su repovali o društvenim i socijalnim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, kriminal te o teškom životu u getima. Međutim, kod pop repa, čiji su glavni predstavnici Nelly, Ja Rule, Puff Daddy, Lil Bow WowFabolous, tematika je drugačija. Glavne teme njihovih tekstova su ispijanje preskupog šampanjca, vožnja skupocjenim automobilima, život na visokoj nozi…

Većina muzičkih numera tzv. »repa«, koje se emituju na MTV televiziji i sličnim kanalima, je hip pop odnosno pop rep.

Hip hop je svetski trend i trenutno najzanimljiviji i najpopularniji plesni žanr. On već dugo nije samo ples, nego je svojim prepoznatljivim stilom postao način života mladih… Kultura hip hopa mlade prati svuda – u školi, na ulici, u klubovima…a deo te kulture je, takođe, i ples.

Prvi reper i DJ Afrika Bambaata je 23. septembra 1996. hip hop  definisao ovako:

»Hip hop označava celovitu kulturu pokreta. Kada govorimo o repu… rep je deo hip hop kulture. Repovanje, di-džejing su deo hip hop kulture. Oblačenje je deo hip hop kulture. Brejkdens, ‘b-boys’, ‘b-girls’, način ponašanja, hoda, izgleda, govora, sve je deo hip hop kulture. I muzika ne poznaje boju kože. Hip hop muziku stvaraju crnci, smeđi, žuti, crveni, belci. To je sve deo hip hopa.«

Reper Method Man, član grupe Wu-Tang Clan je na turneji po Japanu izjavio: »Do kraja turneje imaćemo 500 novih obožavalaca«. Hip hop ima neverovatan uticaj na japansku omladinu jer neki idu čak i u solarijume da bi što više sličili crncima. Ova pojava nije ograničena samo na Japan nego se pojavljuje i na drugim mestima po celom svetu. Kategorija »crn«, koju širi hip hop, postala je politički identitet, koji predstavlja otpor protiv kulturnog preovladavanja imperijalizma medija i rasizma.

 

Upoznaj naše plesače

Rosana Popit

Rosana je počela plesati već sa 4 godine, iako je, kako mi kažemo, plesala pre nego je prohodala. Od dečjih plesova, roka, džeza, trbušnih plesova, ona se pronašla i ostala namodernom hip hopu. Ona kaže da je sve počelo kada je došla pod okrilje Željka Božića u plesnu školi Kazina. ”Bez njega ne bih imala tako dobre osnove, a takva tradicija se poštuje!”
Državni, evropski, svetski prvaci, mnogo uništenih patika i modrih kolena, odricanja i na kraju zahvalnost i neizmerna sreća.
”Kada plešem, srećna sam, to je tako, udah, izdah i sve je na svom  mestu ”.
Poslednje godine, se bavi i plesom kod Andreje Vakselj, koreografa, plesača i osnivača projekta HIGH HEELS HIGH HOPES.
”Učim da budem plesačica, da nastupam i da na pozornici zablistam u  visokim petama ” .
Reflektori, pozornica, publika i ovacije publike. Nastupati i pokazati šta omogućava vredan rad predstavljaju njen san.
”Osećam da pripadam grupi high heels high hopes, to su moje devojke i stajati sa njima na pozornici me ispunjava.”
Sati i sati treninga u plesnoj dvorani sa verom da se sve to isplati. Rosana je, dakle, jedna od onih koje uzdignute glave i u plesnim cipelama prati svoje snove.

Artur Steffe

Artur Steffe je plesač i gimnastičar sa talentom i znanjem, koji sve to nesebično prenosi na mlađe generacije. Svoje plesne korake obogaćuje u inostranstvu i učestvuje na brojnim prestižnim međunarodnim takmičenjima.
Na svom putu karijere je uspešno, korak za korakom, stepenicom za stepenicom, postigao visoke rezultate. Najistaknutije je bilo učešće na najpoznatijem italijanskom TV show-u „Amici”, gde se između mnogih plesačima probio do najboljih. U želji da se dalje razvija, počeo je da pleše i druge stilove plesa (modern, cheer jazz).
Strast za plesom ga oživljava pa tako širi pozitivnu energiju na pozornici i u dvorani. Uvek je nasmejan i spreman da pomogne, pun izazova i iznenađenja.

Deichmann pleše