Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Naučimo da plešemo … swing

Naučimo da plešemo u 2017. godini uz Deichmann – nauči osnovne korake omiljenog plesa današnjice i učestvuj u sjajnim nagradnim igrama koje smo pripremili za tebe u ovoj godini!

U Deichmann-u će 2017. godina biti veoma živahna, vesela i pre svega godina plesa. Plesaće se stalno i svakog mesec će mladi, ambiciozni plesači pripremiti i predstaviti Deichmannov ples meseca. Tvoj zadatak je da nas pratiš, učiš a zatim sa lakoćom savladaš osnovne plesne korake i u provodu sa prijateljima pokažeš naučeno! Pripremili smo veliki broj sjajnih nagrada koje ćeš moći da osvojiš učešćem u našim plesnim igrama, zato nas pažljivo prati.

#deichmannpleše

 


Zapleši sa Deichmannom – SWING

Provereno ćeš se zaraziti ovim simpatičnim plesom, a garantujemo da će „zasvrbeti pete“ i one koji se plaše da pokažu svoje igračko umeće. Možemo da ti odamo tajnu? Osnovni koraci su veoma jednostavni!
Pogledaj sa kakvom lakoćom osnovne korake swinga savladavaju mladi, uspešni plesači Rosana Popit i Artur Steffe.

Šta je swing?

Radi se o vrsti plesa, tj. stilu koji je nastao kao odgovor na swing muziku u periodu od 1920 – 1940. U njemu se prepliću sledeći plesni swing periodi: Lindy Hop (koji je trenutno omiljen), Charleston, Shag, Balboa (u njemu se nalazi i Jive), Rock and Roll, Western Swing, Ceroc i ostali koji su se razvili nakon 1940. godine

Upoznajmo Lindy Hop – omiljenu vrstu swinga

Lindy Hop se najčešće igra uz muziku tridesetih godina prošlog veka (kada je i nastao). Razvio se u Harlemu (New York) u SAD-u. Kada je otvorena dvorana Savoy sredinom dvadesetih godina, postala je središte lindyhopera, koji su plesali na hot jazz i swing jazz muziku i redovno održavali takmičenja. Ples je dobio ime po slavnom avijatičaru Charlesu Lindbergu, a nosio je i druga imena – poznat je bio kao Jitterbug – verovatno se sećaš pesme Jitterbug legendarnoga pevača Caba Callowaya, koji je zaslužan za kasnije ime plesa po nazivu pesme.

Kako se pleše Lindy Hop?

U osnovi je Lindy Hop 8-taktni ples, a to znači da ti treba 8 taktova muzike da odigraš jedan osnovni korak plesa. Iskusniji igrači znaju da je sve zajedno kombinacija 2-taktnih figura. Brojanje i nije toliko važno, koliko osećaj plesnog pokreta i inovativnosti, što je verovatno najvažniji razlog za popularnost Lindy Hop-a. A cilj igranja je zabava, zar ne? Sve ostalo dođe praksom.


Pa da počnemo – osnovni koraci swinga

Pogledaj sledeći video snimak – Rosana i Artur:

Nisi uspeo da uhvatiš ritam? Ništa strašno! Pogledaj i sledeće snimke i za nekoliko minuta naučićeš korak po korak. Sve što ti treba je malo volje i već za nekoliko minuta će te „zasvrbeti pete“. Svako može da nauči ovaj ples. Provereno!


Šta je sa odećom, modnim dodacima i obućom?

Većina plesača po svetu igra swing u sportskoj obući, jer je najudobnija za dobar ples. Cipele i visoke pete nose oni koji plešu six-count, balboo ili charleston, jer je kod tih vrsta važno da obuća klizi, dok je kod lindy hop-a bitna stabilna obuća.
Uprkos tome, nikako ne oklevaj pri malo slobodnijem izboru odeće ako ti se godine nastanka swinga sviđaju, jer je moda tada bila veoma karakteristična. Provod na plesnom događaju će biti mnogo bolji ako nosiš odeću i obuću koja asocira na to vreme. Majice, suknje i visoke pete bile su modna zapovest u vreme kada je taj ples bio na vrhuncu slave. Muškarci su nosili kravate, a nisu bežali ni od nošenja kapa i šešira. Devojke su obavezno nosile suknje, malo više pete (ili bar baletanke), šarene dodatke na garderobi i drugi aksesoar. Zbog stila koji je krasio taj period, ovaj ples će ti sigurno prirasti srcu.

 

Istorija swinga

Istorija swing-a, koja označava grupu plesnih stilova, seže u dvadesete godine 20. veka, period kada je tamnoputa zajednica u Americi, dok je plesala uz, danas popularnu jazz muziku, otkrila i Charleston i Lindy Hop. Danas pod terminom „Swing ples” mislimo, pre svega, na Lindy Hop, ples u paru, koji je svoje ponovno buđenje počeo u 80-tim godinama u Americi, Švedskoj i Velikoj Britaniji.
Prisutnost kvalitetnih plesača i veštih muzičkih grupa diktirala je razvoj muzičkog stila, nazvanog Swing Jazz (engleski: Swinging Jazz). Razvojem muzike kroz istoriju (Jazz, Swing, Bop, Rock n’ Roll, Rhythm & Blues, Disco, Country) iz plesova se, kao što su Lindy Hop, East Coast, West Coast i drugi razvio veliki broj različitih plesova. Danas je porodica swing plesova daleko veća.

Swing muzika

U swingu možemo prepoznati veliki broj različitih stilova sa bržim ili sporijim ritmom. Srodne vrste su boogie, dixieland tj. muzika, koja već pokazuje elemente Rock n’ Rolla.
Za sve kojima se pomenuti žanr sviđa a voleli bi da obogate svoje znanje što se tiče izvođača omiljene swing muzike, najtoplije preporučujemo sledeće: Ella Fitzgerald, Harry James, Indigo swing, Cab Calloway, Lavay Smith, Mora’s modern rhythmists, Perry Como, Royal crown revue, Bill Elliott, Louis Jordan, Ray Collin’s Hot club, Eight to the bar, Big bad vodoo daddy, Collin James, The Brian Setzer orchestra,.

Takmičenja u swingu

Swing je posebno omiljen ples a postoje i manja i veća takmičenja na kojima plesački parovi zaista oduzimaju dah!
Pogledaj i uveri se dok gledaš izvođenje profesionalaca – ovde smo pozajmili muziku za naš par – Rosana i Artur

https://youtu.be/FjZpbw8IZMs

 


Upoznaj naše plesače

Rosana Popit

Rosana je počela plesati već sa 4 godine, iako je, kako mi kažemo, plesala pre nego je prohodala. Od dečjih plesova, roka, džeza, trbušnih plesova, ona se pronašla i ostala namodernom hip hopu. Ona kaže da je sve počelo kada je došla pod okrilje Željka Božića u plesnu školi Kazina. ”Bez njega ne bih imala tako dobre osnove, a takva tradicija se poštuje!”
Državni, evropski, svetski prvaci, mnogo uništenih patika i modrih kolena, odricanja i na kraju zahvalnost i neizmerna sreća.
”Kada plešem, srećna sam, to je tako, udah, izdah i sve je na svom  mestu ”.
Poslednje godine, se bavi i plesom kod Andreje Vakselj, koreografa, plesača i osnivača projekta HIGH HEELS HIGH HOPES.
”Učim da budem plesačica, da nastupam i da na pozornici zablistam u  visokim petama ” .
Reflektori, pozornica, publika i ovacije publike. Nastupati i pokazati šta omogućava vredan rad predstavljaju njen san.
”Osećam da pripadam grupi high heels high hopes, to su moje devojke i stajati sa njima na pozornici me ispunjava.”
Sati i sati treninga u plesnoj dvorani sa verom da se sve to isplati. Rosana je, dakle, jedna od onih koje uzdignute glave i u plesnim cipelama prati svoje snove.

Artur Steffe

Artur Steffe je plesač i gimnastičar sa talentom i znanjem, koji sve to nesebično prenosi na mlađe generacije. Svoje plesne korake obogaćuje u inostranstvu i učestvuje na brojnim prestižnim međunarodnim takmičenjima.
Na svom putu karijere je uspešno, korak za korakom, stepenicom za stepenicom, postigao visoke rezultate. Najistaknutije je bilo učešće na najpoznatijem italijanskom TV show-u „Amici”, gde se između mnogih plesačima probio do najboljih. U želji da se dalje razvija, počeo je da pleše i druge stilove plesa (modern, cheer jazz).
Strast za plesom ga oživljava pa tako širi pozitivnu energiju na pozornici i u dvorani. Uvek je nasmejan i spreman da pomogne, pun izazova i iznenađenja.


Korisni linkovi gde možeš više naučiti o swingu:

https://www.youtube.com/watch?v=um0VleA8jRE

Kako ti se sviđa naš par? Napiši nam u komentaru ispod i podeli svoja plesna iskustva sa nama!

Deichmann pleše